Kapadokya-2 - Gezi Günlerim

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Wednesday, January 22, 2020

Kapadokya-2


6. Zelve Ören Yeri

Avanos’a sadece 3 kilometre uzaklıktaki Zelve Ören Yeri, peribacalarının Kapadokya’nın diğer bölgelerine göre oldukça yoğun olduğu 3 vadiden oluşuyor. Aynı zamanda macera tutkunları için önemli bir tırmanış alanı olan ören yeri, 9. ve 13. yüzyıllar arasında Hıristiyanlar tarafından yerleşim alanı ve dini merkez olarak kullanılmış.
Aktepe’nin kuzeyindeki dik yamaçlara kurulmuş olan alanda 728-842 yılları arasını kapsayan İkonoklastik Dönem’de inşa edilmiş Balıklı, Üzümlü ve Geyikli kiliseleri gibi önemli dini yapılar bulunuyor. Ayrıca bölgeyi gezerken tünel, cami, değirmen gibi yapıları da görebilirsiniz.

7. Ürgüp

Balayı çiftlerinin gözde tatil mekânı Ürküp, gezginlerin daha çok alışveriş yapmak için tercih ettikleri bir yerleşim. İlçe, Bizans döneminde Osiana, Selçuklular zamanında Başhisar, Osmanlılar tarafından Burgut Kalesi ismiyle anılmış.
Hizmet kalitesi yüksek otelleri ve yerel ürünler satan mağazaları dışında ilçeyi 3 Güzeller gibi doğal güzelliklerini, Roma döneminden kalma kaya mezarlarını ve Selçuklular’ın inşa ettikleri Altıkapılı ile Tememnni Tepesi Türbeleri’ni görmek için ziyaret edebilirsiniz. Ürgüp gezinizi, sabah gün doğarken başlayan balon turlarına katılarak taçlandırabilirsiniz.

8. Paşabağ Rahipler Vadisi

Kapadokya’da fotoğraf çekmek için ideal bölgelerden birisi olan Paşabağ Rahipler Vadisi, ören yeri ile ün kazanmış Zelve’ye oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
Mantar formundaki peribacalarının en iyi örneklerini barındıran vadi, bu oluşumların arasından geçen iyi durumdaki yürüyüş yolları sayesinde rahatlıkla gezilebiliyor.
Münzevilerin ve keşişlerin bir zamanlar inzivaya çekilmek için kullandıkları bölgeyi gezerken kayalara oyulmuş şapelleri ve odaları inceleyebilirsiniz.

9. Derinkuyu Yeraltı Şehri

İlk Hıristiyanlık döneminde Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçanların Antakya ve Kayseri üzerinden gelerek sığındıkları Derinkuyu Yeraltı Şehri, 8 kattan oluşuyor.
O dönemde çok da kolay fark edilemeyecek şekildeki girişi sayesinde güvenli bir ortam yaratan yeraltı kentine sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bölümler inşa edilmiş.
Odaların birbirlerine dar koridorlarla bağlandığı şehirde kilise ve manastır gibi dini yapıların yanı sıra erzak depoları, şarap imalathanesi, su kuyuları ve toplantı salonları görebileceğiniz alanların bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca Derinkuyu’da az sonra sizlere anlatacağım Kaymaklı’dan farklı olarak bir misyoner okulu bulunuyor.

10. Uçhisar Kalesi

Bölgenin eşsiz güzellikteki manzarasını kuşbakışı seyretmek ve bol bol fotoğraf çekmek için Uçhisar Kalesi’ni Kapadokya gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.
Geçmişi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan kale avantajlı konumu sayesinde doğudan gelen akınları durdurmak için inşa edilmiş. Yerel halkın büyüğüne “Ağa’nın Kalesi”, küçüğüneyse “Çavuş’un Kalesi” dediği birbirine bitişik 2 peribacasından oluşan askeri yapının içerisinde Roma ve Selçuklu dönemlerinde çok sayıda oda, depo, mahzen ve sarnıç yapılmış.

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad

Responsive Ads Here