Kapadokya Gezilecek Yerleri-1 - Gezi Günlerim

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Wednesday, January 22, 2020

Kapadokya Gezilecek Yerleri-1

1. Peribacaları

Kapadokya gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen Peribacaları; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın 60 milyon yıl önceki volkanik aktiviteleri sırasında oluşan yumuşak tabakanın hava olaylarıyla aşınması sonucunda ortaya çıkmış.
Kolayca şekil verilebildiği için neredeyse 10 bin yıldır bölge halkının bir kısmını barınma ve depolama gibi çeşitli ihtiyaçları için kullandığı yeryüzü şekillerinin en güzellerini Göreme Milli Parkı’nı, Aşıklar Vadisi’ni ve Zelve Ören Yeri’ni ziyaretiniz sırasında yakından görebilirsiniz.

2. Göreme Milli Parkı

9.614 hektarlık alanı kaplayan Göreme Milli Parkı, 1986 yılında koruma altına alınmış. Dünyada eşine az rastlanan peribacaları sayesinde ünlenen park, bünyesindeki Göreme Açık Hava Müzesi ile birlikte Kapadokya’nın tarihi ve etnolojik yapısını gözler önüne seriyor.
Peribacalarını ve ilk Hristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret ederek geçirdiğiniz parktaki gezinizi gün batımının eşsiz manzarası eşliğinde noktalayabilirsiniz.
Milli parka özellikle hava şartlarının yılın diğer dönemlerine göre daha elverişli olduğu 15 Mart-15 Kasım tarihleri arasında giderseniz, içerisinde barındırdığı eşsiz güzellikleri rahatlıkla inceleyebilirsiniz.

3. Uçhisar

Bölgeye gelen çoğu gezginin, hakkında yeterince araştırma yapmadığı için sakinliğine aldanıp es geçtikleri Uçhisar, sahip olduğu değerlerle Kapadokya Bölgesi’nin en tarihi yeri konumunda.
Görkemli Uçhisar Kalesi’nin eteklerinde kurulmuş olan yerleşim bölgesi, İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olduğu için kültürel anlamda zengin çeşitliliğe sahip olmuş.
Kaliteli otelleri nedeniyle huzur dolu konaklama için tercih edebileceğiniz bölgenin çarşısında el yapımı ürünler ve ünlü Kapadokya şaraplarını satan dükkânları dolaşabilirsiniz.
Kale dışında bölgede geziye çıktığınızda Uçhisar- Göreme arasında önemli bir trekking rotası olan Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret etmeye öncelik verebilirsiniz.

4. Güllüdere Vadisi

Çavuşin Köyü ile Göreme arasında yer alan Güllüdere Vadisi, 2 kolunda 5 tarihi kiliseyi barındıran keyifli bir yürüyüş rotası. Keşfetmekten haz alanlar için ideal bir ortam sunan vadiyi, kapladığı alana tezat oluşturacak kadar büyük bir tarihe sahip olan Çavuşin Köyü’nden gezmeye başlamanızı tavsiye ediyorum.
Bu doğrultuda başladığınız gezinizde önce Yovakim-Anna Kilise’ni ve Direkli Kilise’yi ziyaret edebilirsiniz. Yol boyunca sağlı sollu uzanan keşiş hücrelerini geçtikten sonra ise vadinin 2. kolunda sırasıyla AyvalıHaçlı ve Üç Haçlı kiliselerini görebilirsiniz. Kiliselerin her biri, zarar görmüş olsalar da, ilgi çekici Hristiyanlık öykülerini anlatan fresklerle süslenmişler.

5. Ihlara Vadisi

Muhteşem manzarası ve tarihi değerleri ile Kapadokya gezilecek yerler listesine mutlaka alınması gereken Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın yumuşak tabanı aşındırmasıyla oluşmuş. Çevresinde konaklama tesislerinin bol miktarda bulunduğu vadideki kayaların bir kısmı 9. yüzyıldan itibaren oyularak kilise haline getirilmiş.
Konuklarına kent yaşamının getirdikleri stresten arınabilecekleri doğayla iç içe ve huzurlu ortam sunan vadideki AğaçaltıPürenlisekiKokarYılanlı ve Sümbüllü kiliselerini ziyaret ederseniz, iyi korunmuş duvar resimlerini inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Vadi içerisindeki keyifli yürüyüşünüzü gün sonunda dere kıyısına kurulmuş restoranda yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz bir yemekle sonlandırabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad

Responsive Ads Here